To trochę eksperymentalne batoniki. Zachciało mi się coś kokosowego, w połączeniu z masłem orzechowym. Niestety masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini. Można więc zrobić je w takiej wersji jak ta lub dać samo masło orzechowe. Początkowo miało być to ciasto, ale nie wyrosło ono zbyt duże, więc bardziej pasowała mi na to nazwa batoniki. W smaku na pierwszy plan zdecydowanie wybija się banan, ale wyczuwalny jest również kokos a, smak doskonale wzbogaca czekoladowo-kokosowa polewa. Batoniki są bardzo sycące, więc świetnie sprawdzą się na przekąskę do pracy lub uzupełnienie energii w trakcie przedświątecznej krzątaniny :)
Składniki (ok. 12 małych batoników):
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej
- 3 łyżki tahini
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka kokosowego
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmiksować w blenderze do konsystencji mąki lub można użyć gotowej mąki owsianej. Wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszać. W blenderze umieścić banany, tahini oraz masło orzechowe i wszystko zblendować na gładką i kremową masę. Przelać masę do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka kokosowego. Polać po cieście, wierzch posypać wiórkami kokosowymi.