Dziś zapraszam na bardzo proste, mocno czekoladowe ciasto z owocami w nieco zdrowszej wersji. Idealne na weekend, czy też imprezę lub nawet na słodką przekąskę np. do pracy. Ciasto jest puszyste, nie jest za słodkie ani zbyt ciężkie. Do ciasta można dodać dowolne owoce, najlepsze będą te jagodowe, świetnie na pewno pasowałyby tu wiśnie. Można też dodać do środka kawałki czekolady, albo polać je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Składniki (forma 18 x 18 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180 g ksylitolu/erytrytolu
- 3 jajka
- 230 ml mleka roślinnego
- 120 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
- dowolne owoce (świeże lub mrożone) np. maliny, borówki, wiśnie, porzeczki, truskawki
Wykonanie:
W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnej misce przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie wsypać bezpośrednio do mokrych składników i wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić za pomocą miksera).
Na wierzch wyłożyć owoce lekko wciskając je w ciasto.