Dziś przepis na najlepszy posiłek w chłodne poranki - rozgrzewająco pobudzająca owsianka. Takie dwa w jednym, czyli kawa+owsianka to naprawdę doskonałe połączenie w jesienne dni. Owsianka jest idealnie kremowa, sycąca i przy okazji dostarcza dużo energii. Na wierzch można dodać ulubione dodatki, ja zdecydowałam się na śmietankę kokosową, zrobioną z 2 łyżek gęstego mleka kokosowego zmiksowanego z łyżką ksylitolu, a całość posypałam kawałkami gorzkiej czekolady.
W jesienno-zimowym okresie ta owsianka na pewno bardzo często będzie gościć w moim menu, zwłaszcza że robi ją się błyskawicznie. Można ją zjeść na zimno, albo podgrzać. Mi zdecydowanie bardziej smakuje w drugiej wersji. Ta owsianka sprawdzi się też jako deser, albo posiłek do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (najlepiej roślinne - u mnie migdałowe)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu, ksylitolu lub innego ulubionego słodzika
- na wierzch: śmietanka kokosowa*, gorzka czekolada
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie wymieszać. Wsadzić na noc do lodówki. Rano wszystko zmiksować do gładkiej i kremowej konsystencji, przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając (w razie gdyby owsianka robiła się zbyt gęsta dolać mleka). Przełożyć do miseczki lub słoiczka i na wierzch dodać ulubione dodatki.