Dziś zapraszam na kremową, kokosową owsiankę w smaku przypominającą Rafaello. Idealna dla wielbicieli słodkich śniadań i mocno kokosowym smaków. Ja zawsze przygotowuję bazę do owsianki wieczorem, czyli zalewam płatki mlekiem i rano tylko ją podgrzewam. Dzięki temu oszczędza się nieco czasu a owsianka jest bardziej wychodzi bardziej kremowa.
Składniki (1 porcja):
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- słodzik np. 2 tabletki stewi / 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- dodatki: kilka obranych migdałów, wiórki kokosowe
Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem kokosowym i wsadzić do lodówki na na całą noc. Rano posłodzić i podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania, kiedy uzyskamy ulubioną konsystencję, dodać 2 łyżki wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć owsiankę do miseczki i udekorować migdałami oraz wiórkami kokosowymi.