Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 galaretki o smaku jagodowym/owoców leśnych + ok. 350 ml gorącej wody
- 2 galaretki krystaliczne + 700 ml gorącej wody
- ok. 350 owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny i borówki)
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni.
Galaretki jagodowe rozpuścić w 350 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Galaretki krystaliczne rozpuścić w 700 ml gorącej wody i również zostawić do przestudzenia.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i miksować aż masa powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie powoli, cienką strużką wlewać ostudzoną galaretką jagodową, cały czas miksując na małych obrotach. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów, na wierzch wyłożyć owoce i delikatnie powciskać je w masę. Gdy galaretka krystaliczna zacznie tężeć wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.