Dziś przepis na doskonały omlet mocno kakaowy, podany z pysznym rozpływającym się masłem orzechowym i orzeźwiającym lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym. Dzięki dodatkowi słodkiego banana omlet jest wilgotny i nie ma potrzeba dodawania żadnego słodzika.
Użyłam mąki kokosowej i mąki owsianej, ale myślę, że można użyć każdej innej np. ryżowej lub gryczanej. Nie dawałabym jednak 2 łyżek mąki kokosowej, bo wtedy ciasto może wyjść zbyt gęste. Omleta piekłam w piekarnika, przez to wygląda i smakuje jak mini ciasto bananowe, ale można go też usmażyć na patelni. Wtedy wychodzi równie smaczny :)
Użyłam mąki kokosowej i mąki owsianej, ale myślę, że można użyć każdej innej np. ryżowej lub gryczanej. Nie dawałabym jednak 2 łyżek mąki kokosowej, bo wtedy ciasto może wyjść zbyt gęste. Omleta piekłam w piekarnika, przez to wygląda i smakuje jak mini ciasto bananowe, ale można go też usmażyć na patelni. Wtedy wychodzi równie smaczny :)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 banan
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki owsianej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- do podania: masło orzechowe, dżem
Banana rozgnieść. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Wrzucić żółtka i wymieszać do połączenia. Dodać banana, mąki, kakao i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego olejem i piec w 180ºC około 15 minut. Posmarować masłem orzechowym i dżemem.