Pyszne, miękkie i pachnące cynamonem muffinki. Idealne na chłodne dni, do kawy czy herbaty. Zrobione z mąki orkiszowej, nie zawierają wiele cukru. Jabłka nadają wilgotności oraz nieco słodyczy. Muffinki robi się bardzo szybko, nie potrzeba nawet użyć miksera. Świetnie sprawdzą się na deser ale także jako drugie śniadanie.
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 2 szklanki mąki orkiszowej*
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki miodu/syropu z agawy/cukru
- 2 średnie jabłka
- 5 łyżek zimnego masła
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka: Wsypać wszystkie składniki do miski i wyrobić na kruszonkę.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, mleko oraz miód/cukier. Wymieszać za pomoc trzepaczki, albo krótko zmiksować. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka i jeszcze raz krótko wymieszać. Przekładać do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) do mniej więcej 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką.
Piec w 180ºC przez 25 minut funkcja góra-dół.