Składniki (tortownica o średnicy 18 cm) :
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu
- 1 jajko
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki ksylitolu/erytrytolu
- ok. 300 g malin/borówek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajko, mleko i olej. Dodać ksylitol i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do osobnego naczynia przesiać mąki, kakao, sól oraz proszek do pieczenia oraz dokładnie wszystko wymieszać. Następnie przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Z góry ściąć niedużą kopułkę ciasta wyrównując wierzch ciasta. Następnie przekroić ciasto na 2 blaty.
Mascarpone przełożyć do miski, dodać ksylitol i ubijać mikserem na puszystą masę (około 5 minut).
Dolną część ciasta położyć na paterze. Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem i ułożyć owoce. Ciasto wstawić do lodówki na klika godzin.