Bardzo szybka i prosta do wykonania, a przy tym pyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Zdecydowanie polecam tę pierwszą opcję :)
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej
- 180 g jogurtu naturalnego
- 120 g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżki kakao + 3 łyżki mleka
- 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70 %)
- 3 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzać mleko kokosowe z ksylitolem. Gdy czekolada się roztopi, dodać ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewać masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, następnie polać po wierzchu babki.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzać mleko kokosowe z ksylitolem. Gdy czekolada się roztopi, dodać ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewać masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, następnie polać po wierzchu babki.
Jako, że jest to mój ostatni post na blogu przed Świętami, więc chciałabym życzyć wszystkim
Wesołych Świąt!