Tym razem proponuje rewelacyjny kremowy sernik z borówkami w takiej fajnie wyglądającej wersji z kakaowym spodem i złocistą kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Sernik z borówkami to po prostu obowiązkowe ciasto w lecie.
Składniki (forma 25 x 21 cm):
Ciasto kruche:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki jaglanej
- 60 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 600 g twarogu
- 2 jajka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- ok. 400 g borówek
Wykonanie:
Borówki opłukać i osuszyć.
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Masa serowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Na koniec wsypać budyń oraz mieloną wanilię i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć borówki oraz zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 170 stopniach przez około 35-40 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Wyjąć i całkowicie ostudzić.