Dziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające energii śniadanie, a po takim pysznym omlecie zastrzyk energii gwarantowany. Użyłam do niego mąki jaglanej, ale myślę, że inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Ten omlet smakuje jak puszyste ciasto, a przyprawa do piernika wspaniale podkreśla jego smak. Do tego aromatyczne jabłka z cynamonem i słodki karmel z daktyli. Pycha :)
Składniki:
- 2 białka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 kopiata łyżka mąki jaglanej (lub ryżowej, owsianej czy innej ulubionej)
- szczypta soli
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 małe jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Karmel:
- 1 szklanka daktyli + gorąca woda do zalania
- 2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja użyłam elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę oraz przyprawę do piernika i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego olejem. Piec przez około 15 minut.
Karmel: Daktyle przełożyć do miski i zalać gorącą wodą (tak aby były przykryte). Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć (nie wylewać wody!) i przełożyć do blendera. Dodać masło orzechowe i wlać troszkę wody pozostałej po ich namoczeniu. Miksować na gładką i kremową masę, dolewając wody, aż do uzyskania preferowanej konsystencji karmelu (u mnie była dość rzadka, ale nie całkiem płynna).
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając aż zmięknie. Pod koniec dodać cynamon.
Omlet wyciągnąć, polać karmelem a na wierzch wyłożyć kawałki jabłka.