Nie od dziś wiadomo, że czekolada i wiśnie to jedno z najlepszych połączeń. Zapraszam więc na taki znakomity, szybki deserek. W sam raz na umilenie sobie zimowej atmosfery, ale można go zrobić o dowolnej porze roku, bo nadają się do niego mrożone jak i świeże owoce. Krem być może nie należy do tych lżejszych, ale serek mascarpone świetnie tu pasuje, bo idealnie łączy się z czekoladą i nie ma potrzeby dodawania do niego żelatyny, żeby był gęsty.
Składniki (2 porcja):
Krem:
- 150 g serka mascarpone
- 70 g gorzkiej czekolady u mnie 70% kakao
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie, w zależności od preferencji i tego jakiej czekolady użyjemy)
Warstwa owocowa:
- 1 galaretka wiśniowa
- 300 ml wody
- kilkanaście świeżych lub mrożonych wiśni
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego ostudzenia. Mascarpone przełożyć do miski, wlać ostudzoną czekoladę oraz ksylitol jeśli używamy i zmiksować na gęsty krem. Tak przygotowany krem przełożyć do szklanek lub pucharków.
Warstwa owocowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia, następnie dodać wiśnie i wylać na krem. Schłodzić w lodówce.