Zapraszam już na ostatni przepis przed Świętami, naprawdę taki "last minute". Pewnie większość już zrobiła albo zaplanowała wszystkie świąteczne ciasta i słodkości, ale może ktoś jednak zdecyduje się jeszcze zrobić taki piernik, albo zapisze sobie przepis na przyszły rok :) Jak wiadomo w Święta raczej nie robi się fit ciast, na moim świątecznym stole goszczą wszystkie tradycyjne potrawy oraz bardzo słodkie ciasta ;) Jednak zdarza mi się czasem przemycić coś fit np. w postaci takiego piernika, choć jego największym plusem (oprócz smaku) jest to, że robi się go błyskawicznie. Zresztą czasem dobrze jest też mieć jedno nieco lżejsze ciasto, zresztą zapewniam, że nikt się nie zorientuje, że ten piernik jest troszkę oszukany. Niech nikogo też nie zniechęca ten banan w składzie, ponieważ jest on w ogóle niewyczuwalny, a decyduje tu bardziej o słodkości i wilgotności ciasta. Prawdziwą "robotę" robi tu przyprawa piernikowa i czekolada. Naprawdę uwielbiam ten piernik jak i robione z tego samego przepisu pierniczki bananowe. Jednym mankamentem jest to, że nie wyrósł on zbyt wysoki, być może to wina za ciężkich składników lub ich małej ilości. Początkowo chciałam zrobić go z trzech bananów, ale niestety jeden już był tak dojrzały, że się nie nadawał, ale smak i tak wszystko wynagradza.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka mąki orkiszowej/pszennej/pełnoziarnistej*
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 70 czekolady (u mnie 64% kakao)
- kilka łyżek śmietanki/mleka kokosowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką.
Banany rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. Do osobnej miski przesiać sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec przez około 40 minut. Wyjąć i przestudzić.
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dolewając mleka/śmietanki by była ona bardziej płynna. Następnie polać po pierniku.
*szklanka o pojemności 250 ml