Ciasto leśny mech miałam w planach już od dłuższego czasu. Oczywiście w wersji lekko uzdrowionej. Do tego ciasta na krem zawsze pasowała mi śmietanka z mleka kokosowego, a nie kremówka, dlatego to właśnie jej użyłam w przepisie. Myślę, że lekko kokosowy posmak doskonale sprawdza się w tym cieście, a do tego użycie stałej części mleczka kokosowego powoduje, że do zrobienia kremu wystarczą tylko dwa składniki. Za inspirację służył mi przepis na leśny mech ze strony Kwestia Smaku. Do zrobienia zielonego ciasta skorzystałam dokładnie z tych samych proporcji, użyłam jedynie innej mąki oraz oleju kokosowego, a zamiast cukrem wszystko słodziłam erytytolem. Krem to jak już wspomniałam śmietanka kokosowa (zebrana z mleka kokosowego, które leżało u mnie w lodówce kilka dni, ale wystarczy jak wsadzimy je przynajmniej na jeden dzień) oraz kilka łyżek erytrytolu. Całość będzie się prezentować jeszcze bardziej okazale, kiedy przyozdobimy wierzch ciastae pestkami granata, albo innymi czerwonymi owocami.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Ciasto:
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego
- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 szklanka erytrytolu
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 puszki gęstego mleka kokosowego (śmietanki kokosowej)
- 5 łyżek eytrytolu lub ksylitolu*
Wykonanie:
Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Krem: Z puszek wyjąć tylko stałą część mleczka kokosowego, dodać 5 łyżek erytrytolu i ubijać przez chwilę mikserem na puszystą masę
Ciasto przekroić na 2 części. Na dolną część wyłożyć krem kokosowy. Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem.Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
* Erytrytolu można dodać mniej lub więcej - w zależności od preferencji.