Kolejny przepis na moją ulubioną czekoladą owsiankę. Tym razem postanowiłam dodać do niej troszkę czekoladowego proszku budyniowego bez cukru, żeby była jeszcze bardziej gęsta i kremowa. Podałam ją z kawałkami orzechów, posiekaną gorzką czekoladą oraz oczywiście bananem :) Owsiankę zwykle słodzę stewią w tabletkach, albo dodaje dojrzałego banana, ale można dosłodzić czym tylko się chcę - ksylitolem, erytrytolem, miodem lub dowolnym syropem.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 kopiata łyżeczka proszku budyniowego bez cukru o smaku czekoladowym
- 1 łyżeczka kakao
- słodzik: u mnie 2 tabletki stewii
- ulubione dodatki np. pokrojone orzechy,banan, gorzka czekolada
Płatki wsypać do miski, zalać mlekiem i gotować na średnim ogniu. Proszek budyniowy wsypać do szklanki, dolać troszkę mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy mleko z płatkami zacznie się gotować, wlać rozpuszczony budyń i mieszać. Gotować aż owsianka zacznie wyraźnie gęstnieć. Przełożyć do miseczki i na wierzch położyć ulubione dodatki.
o matko, to musi być pyszne! takie śniadanie to jak deser:)
OdpowiedzUsuńGdybyś nie napisała, że to owsianka to pomyślałabym, że to budyń intensywnie czekoladowy, gęsty i na pewno przepyszny :) Wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńAle cudo, od razu nabrałam ochoty na budyń :)
OdpowiedzUsuńJako ze niemal codziennie wcinam owsiankę, chętnie sięgnę po tą wersję :)
OdpowiedzUsuńWyobraź sobie, że we środę na śniadanie jadłam owsiankę budyniową - budyń śmietankowy, kokos i budyń. Nie chwaląc się dawno nie wyszła mi tak pyszna budyniowa owsianka :D Z Twojego przepisu z chęcią skorzystam, bo ja ciut inaczej robię. Ale Twoja na pewno będzie pyszna.
OdpowiedzUsuńZresztą jestem miłośniczką owsianek w każdym wydaniu xD
Co ja napisałam, zamiast drugi raz budyń, to powinien być banan xD
UsuńIm więcej budyniów i bananów tym lepiej :D
UsuńOwsiankę w wersji kokosowej też mam w planach już od jakiegoś czasu, tylko właśnie nie mogę się jeszcze zdecydować jak ją zrobić xD No i nie wiem, czy lepsza będzie owsianka czy jaglanka :D Kiedyś coś się na blogu na pewno pojawi, bo też uwielbiam wszelkie kremy, budynie i owsianki :D
I awokado i masła orzechowego a do tego kakao? :D
UsuńJak słyszę kokos to widzę kakao i czekoladę... jakoś tak :D
Co lepsze? Owsianka, czy jaglanka? Ja wolę jaglankę ale najlepiej jak wrzucisz i to i to - im więcej takich przepisów tym lepiej :D
budyń, owsianka i czekolada - jestem w raju <3 bardzo lubię ten rodzaj owsianki :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzoo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńChciałabym to wypróbować, bo nie miałam jeszcze okazji zasmakować takiej mikstury.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, z chęcią zjadła bym taką miseczkę :)
OdpowiedzUsuńZnakomita, po takiej owsiance na śniadanie można ruszać na podbój świata :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyniowe owsianki i często do takich dodaję jeszcze gruszkę lub banana, choć takie bez owoców chyba najbardziej mi smakują. Narobiłaś mi ochoty na taką czekoladową :))
OdpowiedzUsuńTe dodatki i rozpuszczona czekolada <3 Istny foodporn!
OdpowiedzUsuńAle to smacznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam sobie podobną, ale użyłam budyniu jaglanego w wydaniu malinowym ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite! Choć dla mnie to raczej drugie śniadanie, bo na pierwsze to jednak nie słodkie... :)
OdpowiedzUsuńLubię takie desery :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, jak mocno czekoladowy deser, a nie zdrowa owsianka! Połączenie owsianki z budyniem, dość niecodzienne, ale na pewno warte przetestowania. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń