Jedno z najprostszych ciast czekoladowych, które można zrobić bez użycia miksera. Idealne dla fanów mocno czekoladowych ciast.
- 370 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru/ksylitolu
- 4 łyżki ciemnego kakao + 1 łyżka czarnego kakao
- 3 duże jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju roślinnego
- 150 ml mleka
Polewa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Ciasto czekoladowe: W misce dokładnie wymieszać (np. za pomocą trzepaczki) lub zmiksować jajka, jogurt, olej, mleko oraz cukier. Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników. Przelać do tortownicy i piec około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Polewa: W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Odstawić z palnika, dodać połamaną lub posiekaną czekoladę i wymieszać do jej roztopienia. Gdy czekolada przestygnie polać po cieście czekoladowym.