Jednym z najlepszych ciast idealnych na jesienną porę jest zdecydowanie ciasto marchewkowe. To po prostu klasyka i zdecydowanie polecam zrobić je chociaż raz na piękny jesienny weekend. W mojej wersji wzbogaciłam krem o masło orzechowe z kawałkami orzechów, który doskonale pasuje do tego ciasta, jeśli mamy naturalne masło to polecam troszkę je dosolić i posłodzić. Użyłam mąki orkiszowej, ale dobrze sprawdzi się też pszenna pełnoziarnista, ilość cukru zależy od preferencji, jeśli woli się słodkie wypieki można dodać go więcej, podobnie jeśli chodzi o masło orzechowe, jeśli mamy naturalne to polecam dosłodzić i nieco posolić krem. Ciasto jest pachnące, wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. To zdecydowanie smak jesieni!
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
Ciasto:
- ok 300 g drobno startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej*
- ok. 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 5 jajek
- 8 łyżek cukru brązowego/ksylitolu/erytrytolu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 3-4 łyżki masła orzechowego typu crunchy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli (opcjonalnie - jeśli użyjemy naturalnego masła bez soli i cukru)
- orzechy włoskie lub pekan do dekoracji
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy, wymieszać.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (będzie potrzebne około 300 g marchewki). Jeśli marchewka jest soczysta należy ją odcisnąć z nadmiaru soku. Marchewkę przełożyć do miski, wbić jajka, dodać cukier, olej oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać (ciasto jest dosyć rzadkie). Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy, piec w 175 stopniach C (góra-dół) prze około 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.
Krem: Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę i cukier puder i ubijać miskerem przez kilka minut do zgęstnienia, następnie dodać masło orzechowe i sól. Miksować do połączenia się składników (krem wyjdzie gęsty).