Dziś mam propozycje na świetną przekąskę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Takie łódeczki można również podać jako dodatek do czerwonego barszczu. Robi się je bardzo szybko, a jeśli użyjemy ciasta francuskiego light będą one też nieco fit.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light)
- 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży
- 250 g mrożonego szpinaku
- 120 g sera feta
- 2 płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Świeży umyć i osuszyć.Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka, dodać przyprawę do kurczaka i smażyć do zarumienienia, około 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać szpinak i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przełożyć do miski, dodać ser feta i wymieszać za pomocą widelca do otrzymania farszu.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każde nakładać po ok. 1 łyżce farszu i skleić boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskim. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do zarumienienia).