Puszyste, słodkie i wilgotne ciasto z truskawkami. Nie wymaga wiele pracy, do zrobienia nie trzeba mieć nawet miksera. Świetnie sprawdzi się z każdymi sezonowymi owocami, ale jedna z truskawkami zawsze smakuje najlepiej.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
- 3 szklanki mąki orkiszowej*
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 300 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Truskawki umyć, usunąć szypułki, dobrze osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier, olej, mleko oraz aromat i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub łyżki (lub krótko zmiksować). Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo).
Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć truskawi. Piec przez około45-50 minut, do suchego patyczka.
*szklanka o pojemności 250 ml