Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 6 łyżek ksylitolu/cukru
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki kremu pistacjowego
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok. 100 g niesolonych pistacji
Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz kakao i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: Mascarpone zmiksować z kremem pistacjowym na gęstą i puszystą masę.
Polewa: Kremówkę mocno podgrzać, wyłączyć z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Pistacje drobno posiekać lub zlendować w blenderze.
Dolny blat biszkoptu posmarować warstwą kremu. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować resztą kremu. Wierzch oblać czekoladą i posypać pistacjami.