Dziś kolejne zdrowe i pyszne mufinki z owocami- tym razem padło na borówki. Muffinki są lekko odchudzone, nie ma w nich też cukru i laktozy, jedynie do kruszonki przyda się trochę miodu lub innego płynnego słodzika. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej oraz owsianej i użyłam mleka migdałowego, a do posłodzenia wykorzystałam niezastąpionego banana, który sprawia, że muffinki mają taką strukturę jaką najbardziej lubię. Całość uzupełnia chrupiąca orzechowa kruszonka. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne oraz miękkie. Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę lub śniadanie.
- 1 duży dojrzały banan
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki borówek
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Kruszonka: Płatki owsiane zmiksować na drobniejsze. Przełożyć do miseczki, dodać posiekane orzechy, cynamon, miód i olej kokosowy. Wyrobić na kruszonkę.
Banany rozgnieść widelcem. Jajko roztrzepać i wymieszać z bananami. W osobnej misce połączyć ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Wsypać borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Na wierzch dodać po około 1 łyżce kruszonki. Piec przez około 25 minut, do zarumienienia.