Pyszne, proste i zdrowe ciasto bananowe, które przypomina popularne brownie. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo sycące. Nie ma w nim niezdrowego tłuszczu, cukru, ani mleka i jajek. A zamiast mąki zmiksowane płatki owsiane.
Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.
Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach 26 x 21 i ciasto wyszło dość płaskie, więc jeśli wolicie grubsze to polecam użyć mniejszej :).
Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.
Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach 26 x 21 i ciasto wyszło dość płaskie, więc jeśli wolicie grubsze to polecam użyć mniejszej :).
Składniki (forma 26 x 21 cm):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 kopiate łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 średnie lub 3 duże dojrzałe banany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao)
- na wierzch: ok. 40 g roztopionej gorzkiej czekolady
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Płatki zmiksować na mąkę (1-2 minuty). Dodać kakao i proszek do pieczenia. Odstawić.
Banany, miód i ekstrakt waniliowy zblendować na gładką i kremową masę. Wlać do miski z mąką i wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę. Wyłożyć masę do formy i wyrównać. Piec przez 20-25 minut. Ostudzić.
O kurcze! Wyszlo oblednie Az mi szkoda ze nie mam bananow bo bym zaraz kopiowala twoje ciacho Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bananami, ale kupiłaś mnie tym brownie, tym bardziej, że jest bez jajek i można przerobić je na wegańskie :D Chyba je "wyczaruję", tylko pominę słodzidło bo banany dla mnie same w sobie są słodkie a jak jeszcze dorzucę czekoladę 70% to tej słodyczy dojdzie (tak dla mnie 70% to słodkawa czekolada :P). No chyba, ze dam czekoladę siekierę 90%, to wówczas zastanowię się nad dodatkiem słodzidła :P Najlepiej spróbować surowego ciasta :) Jakby nie było dziękuję za przepis :) Zastanawiam się też czy wyjdzie z mąką orkiszową lub gryczaną :P
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego wieczoru :)
Powiedz mi jeszcze.... do brownie zużyłaś całą tabliczkę czekolady? ;)
UsuńCieszę się, że ciasto się spodobało :D
UsuńUżyłam czekolady z Lidla (tabliczka 125 g) i wykorzystałam tak około połowy (ok. 1/3 szklanki do ciasta i reszta do roztopienia i pokropienia na wierzchu). W Lidlu jest też bardzo dobra czekolada z 80% kakao, więc może ta będzie odpowiednia dla Twojego preferowanego poziomu słodkości :D
Myślę, że z mąką orkiszową wyjdzie, nie wiem jak z gryczaną... Jak przetestujesz to napisz jak wyszło :)
Również życzę miłego wieczoru i udanych wypieków! :)
Wiem o której czekoladzie piszesz :) Według mnie jest bardzo smaczna a 81% (o której wspomniałaś) jest jeszcze smaczniejsza :) Obie tabliczki recenzowałam u siebie na blogu i otrzymały bardzo dobrą ocenę :) Jeśli chodzi o gorzkie czekolady to markę J.D.Gross uważam za bardzo dobrą (w przeciwieństwie do czekolady deserowej Bellarom 71% w której wyczuwałam margarynę;/ - po zmianie opakowania jej nie kupowałam, więc nie wiem jak jest teraz) :) Jeśli chodzi o stopień słodkosci to rok temu ta 81% była w porządku, ale od tamtego czasu moje kubki smakowe uległy zmianie a ja długo nie jadłam czekolady tej marki (miałam inne). Poza tym czekolada idzie do ciasta, więc jak się domyślam jej rola to nadanie intensywniejszego czekoladowego smaku a nie słodyczy :)
UsuńW domu mam kilka tabliczek w tym czekoladę 90%, więc może tę wykorzystam - zobaczę :) Z pewnością masy będę próbować na surowo i wówczas będę wiedzieć co i jak :) Pierwszy wypiek będzie z mąka orkiszową, co do gryczanej to chyba muszę poradzić się Pandek z bloga Cany Pandas - Dziewczyny mają doświadczenie jeśli chodzi o bezglutenowe wypieki :) Kiedys piekłam bułki z dodatkiem tej mąki: wyszły czarne i mało wyrośnięte ale smaczne... w szczególności smakowały mojej mamie :) Jak juz upiekę to dam znać - napiszę tutaj w komentarzu (może moja opinia przyda się czytelnikom bloga i wszystkim tym, którzy będą zastanawiali się nad upieczeniem tego brownie, chociaż według mnie nie ma co się zastanawiać, tylko trzeba piec :D)
PS Przepraszam, ze się tak rozpisałam :) ♥
Zawsze miło jest czytać dłuższe komentarze ;)
UsuńWaśnie o czekoladę marki J.D.Gross mi chodziło :) Bardzo lubię ich serię i zazwyczaj właśnie ich używam w wypiekach. W sumie rzadko jem czekoladę tak na samo (jakoś mnie nie ciągnie ;D) ale w ciastach i ciasteczkach to już co innego ;) Jasne, najlepiej dopasować poziom słodkości do siebie,. Gusta kulinarne to jednak rzecz bardzo subiektywna :)
Co do mąki gryczanej to właśnie bardzo rzadko mam z nią styczność, więc rzeczywiście warto popytać ekspertów :D Jak zrobisz to koniecznie napisz, sama jestem ciekawa jak wyjdzie w innej wersji.
Pozdrawiam :)
Z czekoladą u mnie podobnie... w ogóle ostatnio do słodkiego mnie nie ciągnie ale na takie brownie nabrałam ochoty ;) Niestety nie miałam czasu jeszcze piec ;/ mam nadzieję, ze uda mi się w tym tygodniu. Oczywiście dam znać :)
UsuńPysznie wyglądające brownie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, a z bananami musi smakować nieziemsko. :-) Wygląda tak pysznie, że ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, bardzo lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, trzeba koniecznie zrobić
OdpowiedzUsuńmmmm.. niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki na tą ilość składników? :)
OdpowiedzUsuńProstokątna foremka o wymiarach 26 x 21 cm. Mniejsza będzie nawet lepsza, ale większej na taką ilość składników nie polecam :)
UsuńBardzo lubię banany w cieście. Nadają fajnego aromatu :)
OdpowiedzUsuńile g maki robilas moze z kokosowa ?
OdpowiedzUsuńZ mąką kokosową nie robiłam. Jest ona dość trudna w "użyciu" i chłonie bardzo dużo płynów, więc obawiam się, że akurat z tym przepisem ciasto może nie wyjść.
Usuńjeszcze mogłabyś mi tylko powiedzieć jak gramaturowo ztą mąką?:) Bo chetnie zrobie to brownie :)
UsuńJeżeli chodzi o mąkę owsianą to myślę, że 110 g powinno wystarczyć :)
UsuńBardzo podoba mi sie taka kompozycja i muszę zrobić koniecznie takie zdrowszr brownie :)
OdpowiedzUsuńNarobilas mi ochoty na to ciacho. Pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńno i narobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie bananowe wypieki :D
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie! :) ostatnio bardzo często goszczą u mnie zdrowe słodycze. Są wartościowe i doskonale zaspokojają ochotę na słodkie. w sam raz na weekendową rozpustę lub drugie sniadanie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam! To ciacho jest po prostu mega! :) Dziękuję za przepis :) Jest tak uzależniające i wspaniale wilgotne. Ja swojego już dodatkowo nie słodziłam, banany zrobiły całą robotę :)
UsuńDziękuję <3 Cieszę się, że ciacho smakowało :D
UsuńPodpisuję się wszystkimi możliwymi kończynami :) Ja również swojego nie dosładzałam i wszyło idealne :) Moje pierwsze brownie i się nie zawiodłam :)
UsuńSuper, super! Jak miło jest czytać takie komentarze :D
UsuńOrientuje się ktoś, ile to ciacho może mieć kalorii? :)
OdpowiedzUsuńCałość ma około 1490 kcal. Jeden kawałek ma ok. 125 kcal, ale to oczywiście zależy od tego na jak duże kwadraciki pokroimy ciasto (mi wyszło 12 sztuk) :)
UsuńUwielbiam takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak brownie z fasoli - ulubione ciacho mojego J. :)
Boże, wyszło obłędne! Długo szukałam czegoś co pomoże przetrwać w trudnych chwilach diety i ćwiczeń - czasem potrzebne jest coś co uzupełni moje spadki cukru. I w końcu znalazłam :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasta bananowe to najlepszy i najpyszniejszy ratunek w czasie diety :D Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za miły komentarz :)
Usuń