Dziś propozycja na świąteczny stół, czyli pyszne piernikowe babeczki nadziane powidłami i udekorowane kremem kokosowy. Takie babeczki to idealny deser na Święta.
- 200g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- 120ml mleka
- 120ml maślanki
- 100ml oleju
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 150 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać mleko, maślankę, olej oraz ksylitol i wszystko dokładnie wymieszać np. za pomocą rózgi kuchennej lub zmiksować. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Wrzucić suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przekładać do foremek na muffinki do około 2/3 wysokości. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta (ok. 3-5 minut). Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
W babeczkach robić niewielkie wgłębienia np. za pomocą łyżeczki, następnie nadziać je powidłami śliwkowymi. Wierzch udekorować kremem kokosowym.