Kolejna wersja zdrowych i bardzo prostych muffinek, które można szybko wykonać w wolnej chwili, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie kalorycznego ;)
Muffinki zrobione są z płatków owsianych, nie zawierają też cukru i tłuszczu. Można je zjeść na śniadanie lub jako szybką przekąskę. Jeżeli chcemy je jeszcze bardziej "odchudzić" to zamiast czekolady można dodać np. orzechy lub inne bakalie.
Muffinki zrobione są z płatków owsianych, nie zawierają też cukru i tłuszczu. Można je zjeść na śniadanie lub jako szybką przekąskę. Jeżeli chcemy je jeszcze bardziej "odchudzić" to zamiast czekolady można dodać np. orzechy lub inne bakalie.
Składniki (14 muffinek):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 200 g jogurtu greckiego (może być light)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 - 3 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady 70% kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę (nie muszą być aż tak drobne). Banany rozgnieść. W misce roztrzepać jajka, dodać banany, jogurt, ekstrakt i wszystko wymieszać. Dodać zmielone płatki i wymieszać do połączenia się składników. Wsypać pokrojoną czekoladę. Nakładać masę do 3/4 wysokości foremek na muffinki. Piec przez 25 minut.
Super, że owsiane i z ksylitolem! Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Uwielbiam takie muffinki :-) Smacznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuńKilka prostych składników a jaki efekt i smak :) Tutaj sprawdza się powiedzenie, że "smak tkwi w prostocie" oraz że "mozna wyczarować coś z niczego" ;) Prosto, smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńPS Zrobiłam brownie z Twojego przepisu :) Postanowiłam nie kombinować i nic nie zmieniałam z wyjątkiem dwóch rzeczy: nie dodałam ekstraktu waniliowego (nie przepadam) i nie posłodziłam bo zapomniałam :P Wyszło IDEALNE. Banany były na tyle dojrzałe i słodkie, że nie potrzeba było dosładzać :) To było pierwsze brownie jakie upiekłam i przepisze :) Następnym razem dorzucę posiekane orzechy włoskie :) Dziękuję za przepis ;) Jeszcze pod postem z przepisem napiszę, że nie ma co się zastawiać i warto piec :D
"Smak tkwi w prostocie" to chyba powinno być hasło przewodnie bloga :D W końcu, żeby upiec i zjeść coś pysznego i zdrowego wcale nie potrzeba nie wiadomo ilu składników i ulepszaczy ;)
UsuńBardzo się cieszę, że brownie wyszło i smakowało oraz dziękuję za tyle miłych słów :) Ja z kolei ekstrakt waniliowy lubię i najchętniej dawałabym go do wszystkiego :D A co do orzechów jako dodatku do brownie to rzeczywiście super pomysł :)
Zgadzam się :) Widzę, że mamy podobne zdanie i lubimy podoba kuchnię: prostą, bez tysiąca składników i przypraw od których można się pogubić :)
UsuńNie musisz dziękować :)Przepis jak najbardziej wart polecenia :)
<3
UsuńJakie one puchate w środku, a na zewnątrz rumiane. Zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam muffinki :)
OdpowiedzUsuńFajniutkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńBanany są niezastąpione w takich wypiekach :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam bananowo - owsiane wypieki, Twoje bardzo zachęcają :)
OdpowiedzUsuńAle one fajne :)
OdpowiedzUsuńO i takie mufinki są jak najbardziej super:)
OdpowiedzUsuńPiękne, smaczne i zdrowe. Takie ciasta i ciasteczka bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńIdealne muffinki na drugie śniadanie albo podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńowsiane muffinki są przepyszne <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki, szczególnie te z mąki kokosowej :)
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle to dzisiaj Dzień Muffina :)
super! :) w sam raz na drugie sniadanie do pracy :) kilka minut pracy a coś pysznego wyczarowane :)
OdpowiedzUsuńa czy moze byc jogurt naturalny zamiast greckiego?
OdpowiedzUsuńMoże być, najlepiej jakby był z tych gęstszych ;)
UsuńA czy może być bez ekstraktu waniliowego bo akurat nie mam?
OdpowiedzUsuńTak, można go pominąć :)
UsuńPyszniutkie muffinki! :) i to bananowe!
OdpowiedzUsuń