Zapraszam na wiosenny tort z truskawkami oraz musem z rabarbaru. Bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga pieczenia, świetnie się prezentuje, więc w sam raz pasuje na przykład na jakąś weekendową imprezę. Tort jest lekki, rabarbar w połączeniu z galaretka i truskawami ma fajny słodko-kwaśny i orzeźwiający smak.
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 galaretki krystaliczne/przezroczyste
- ok. 400 g świeżych truskawek
- ok 500 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
- 1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni.
1 galaretkę krystaliczną rozpuścić w ok 200 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
Rabarbar przełożyć do garnka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień, zblendować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę (gdyby wyszła za gęsta dolać trochę wody), następnie wrzucić galaretką o smaku agrestowym oraz 1 galaretkę krystaliczną (można użyć też 2 agrestowych), dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i miksować aż masa powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie powoli, cienką strużką wlewać ostudzoną galaretką krystaliczną, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie wrzucić pokrojone kawałki truskawek (zostawiając kilkanaście do musu) i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać.
Gdy mus z rabarbaru przestygnie i zacznie tężeć, wrzucić pozostałe truskawki i wylać na krem. Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.