To już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej przypominały tradycyjne gofry (a nie omleta jak wcześniej :), ale wciąż pozostały bezglutenowe i nieco odchudzone. Wykonałam je z mąki ryżowej i koksowej, a białek nie ubijałam tylko zmiksowałam jajko razem z resztą składników. Co do mąki kokosowej to dużo zależy od tego jakiej firmy mamy - czasem trzeba będzie dolać troszkę więcej mleka, aby ciasto nie było zbyt suche. Z poniższych składników wyszły mi dwa gofry, ale za to bardzo sycące, a już zwłaszcza podane z pysznym i zdrowym kremem czekoladowym z awokado. Na to jeszcze wiórki kokosowe, niestety nie miałam żadnych świeżych owoców, bo takie śniadanko byłoby jeszcze pyszniejsze. Zwłaszcza truskawki idealnie by się z nimi komponowały, ale myślę, że maliny albo borówki też będą doskonale pasować.
Składniki (2 gofry):
- 1 duże jajko
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu
Krem czekoladowy:
- 1/2 awokado
- 1/2 dojrzałego banana
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)