Zbliża się tłusty czwartek, ale ja na tą okazję nie robię żadnych domowych pączków, a zdaje się na takie kupione w cukierni. W tym roku postanowiłam jednak jeszcze przed tłustym czwartkiem poeksperymentować i przygotować muffinki z nadzieniem, które miały troszkę przypominać pączki. Wyszło całkiem nieźle, chociaż smakiem może nie do końca przypominają tradycyjne pączki to jednak z wyglądu nie jest tak źle i można uznać, że to takie "oszukane pączki", również pyszne, a do tego mniej kaloryczne i bardzo szybko się je robi :) Jako nadzienie użyłam dżemu o smaku wiśniowym, a do kilku dodałam nutelli, ale można użyć dowolnego ulubionego dżemu, marmolady czy kremu.
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki ksylitol/erytrytolu/cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 80 ml płynnego oleju roślinnego
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- ulubione nadzienie np. dżem, marmolada, nutella, masło orzechowe, krem orzechowy/czekoladowy/pistacjowy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre (jajko, olej, mleko, aromat) i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki lub krótko zmiksować). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na spód foremek na muffinki (użyłam silikonowych) nakładać po łyżce ciasta, następnie dodawać po około łyżeczce nadzienia np. dżemu lub nutelli i przykryć resztą ciasta (ok. 2 płaskie łyżki). Piec przez 25 minut na funkcji góra-dół. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.