Dziś zapraszam na pyszne, kolorowe i zdrowe danie, do tego bardzo proste do wykonania. Szparagi najbardziej lubię podane z makaronem, więc zawsze jak zaczyna się sezon to robię je w takiej wersji. Zwykle wybieram do tego krewetki, ale tym razem postawiłam na kurczaka i wyszło równie pysznie.
Składniki (2 porcje):
- 150 g makaronu penne
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 pęczka szparagów
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka śmietany 18%
- tarty parmezan (opcjonalnie)
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubioną przyprawą i wymieszać. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć przez około 5 minut. Umyć szparagi, odłamać twarde końce. Łodyżki pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na 2 - 3 minuty przed końcem gotowania dodać do garnka szparagi. Całość odcedzić.
Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony czosnek. Dodać szparagi i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać kurczaka i makaron. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać łyżkę śmietany i wszystko wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i pomidorkami koktajlowymi.