Owsianka, smoothie, a może budyń? Hmm może nawet bardzo gęsta gorąca czekolada? Sama się nie mogę zdecydować. Najlepiej wszystko w jednym :) Na pewno jest to doskonałe, mocno czekoladowe śniadanie, którym można się porządnie najeść.
Wszystkie składniki miksuje się w blenderze, więc takie śniadanie robi się bardzo szybko. Na wierzch można dodać swoje ulubione orzechy i inne dodatki. Ja wybrałam orzechy włoskie i gorzką czekoladę przez to jest ona jeszcze bardziej czekoladowa. Najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, wsadzić na noc do lodówki i rano tylko zmiksować i podgrzać. Czekolada o poranku w takiej wersji to zawsze bardzo dobry pomysł. Polecam nie tylko czekoladoholikom :)
Składniki (1 porcja):
- 1 i 1/3 szklanki mleka (najlepiej roślinne)
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka gładkiego masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
- Dodatki: kostka gorzkiej czekolady, pokrojone orzechy, masło orzechowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce (lub blenderze), wymieszać i wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie zmiksować w blenderze do gładkiej i kremowej konsystencji. Przelać do garnuszka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając (gdyby masa robiła się zbyt gęsta, dolać mleka). Podgrzewać do preferowanej konsystencji. Przełożyć do miseczki i udekorować ulubionymi dodatkami.