Kolejne już ciasto jogurtowe na blogu, tym razem w wersji z wiśniami. Robiłam już je z różnymi owocami (wszystkie przepisy możecie znaleźć a blogu) i to z wiśniami zdecydowanie jest w czołówce, a może i nawet jest najlepsze. Lekko kwaśnie owoce świetnie łączą się z puszystym, słodkim ciastem. Dzięki jogurtowi oraz owocom jest ono wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach.
- 230 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- ok. 300 g mrożonych wiśni
Wykonanie:
Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol, olej oraz aromat i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo).
Ciasto wyłożyć do małej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć wiśnie (nie trzeba ich rozmrażać) i lekko powciskać w ciasto. Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).