poniedziałek, 30 grudnia 2024

Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami

Dziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem. 

Składniki (forma 24 x 28 cm):

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka firmy "Piątnica")
  • 100 g ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
  • 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier/ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto (gdyby ciasto wyszło zbyt kleiste dosypać mąki) Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki albo rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz cynamon i smażyć na małym ogniu. co jakiś czas mieszając aż jabłka zmiękną (około 5 minut)
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać za pomocą trzepaczki (lub mikserem na niskich obrotach), następnie dodać jajka, wanilie i dalej mieszać na gładką konsystencje, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę i wymieszać.  Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.
Upieczony sernik wyciągnąć, na wierzch wyłożyć podsmażone jabłka, zetrzeć kruszonkę i podpiec przez około 10-15 minut (aż kruszonka się zarumieni) w  180 stopniach C.
Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Sernik na kruchym spodzie

Sernik z owocami i kruszonką

sobota, 21 grudnia 2024

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Tort czekoladowy z owocami

Pyszny tort, idealny na różne uroczystości czy święta. Można go przygotować zarówno zimą jak i latem. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, ja zrobiłam go w nieco innej wersji. Wbrew pozorom nie jest on trudny do zrobienia czy czasochłonny, a całość prezentuje się bardzo efektowanie.

Inspiracja: Tort urodzinowy Kwestia Smaku

Składniki(tortownica o średnicy 25 cm):

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 10 łyżek ksylitolu/cukru
  • 12 łyżek mąki ryżowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
Krem:
  • 450 g sera mascarpone
  • 350 ml śmietany 36%, dobrze schłodzonej
  • 3/4 szklanka cukru pudru (opcjonalnie ksylitol/erytytol)
Dodatkowo:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (480 g owoców)
  • 1/2 szklanki konfitury brzoskwiniowej
  • biała czekolada i mini beziki do dekoracji 

Wykonanie:


Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz kakao i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: Zimną śmietanę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini, startą białą czekoladą i mini bezikami. Wstawić do lodówki do czasu podania. 

Tort czekoladowy

Ciasto z brzoskwiniami

środa, 6 listopada 2024

Sałatka z kaszą kuskus

 Sałatka z kaszy kuskus

Dziś przepis na bardzo prostą, pożywna i pyszną sałatkę. To doskonała sałatka na każdą imprezę, o każdej porze roku, ale można ją przygotować bez okazji np. na kolacje. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych sałatek. Sos można przygotować wedle swojego uznania, taki jaki najbardziej lubimy. Można dodać dowolną przyprawę np. curry, słodką paprykę lub zrobić sos czosnkowy.


Składniki (3-4 porcje):
  • 150 g kaszy kuskus
  • słoik marynowanych pieczarek (300 g)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (170g)
  • starty żółty ser
  • sałata lodowa
  • Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego, 2 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek lub inne ulubione przyprawy np. curry, ząbek czosnku, słodka papryka

Wykonanie:

Kuskus wsypać do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę, zalać wrzącym bulionem lub wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć i odstawić na 10 minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem. Jeśli używamy wody - kaszę można posolić (około pół łyżeczki soli). Można też dodać ulubione przyprawy np. oregano, bazylię, czosnek, świeżą natkę pietruszki lub szczypiorek. Poczekać około pół godziny aż kasza przestygnie. W międzyczasie przygotować sos: w miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, sos można przygotować w różnej wersji, w zależności jaki lubimy najbardziej (ja zwykle dodaje gotową przyprawę do sałatek, ale można też użyć posiekanego ząbku czosnku czy przyprawy curry). Na wierzch kaszy wyłożyć pokrojone w drobną kostkę pieczarki marynowane. Następnie zetrzeć ser żółty. Na to wylać sos i wierzch przykryć posiekaną sałatą lodową.


Szybka sałatka

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka na święta

czwartek, 29 sierpnia 2024

Mini deserki z kremem truskawkowym

Mini deserki

Dziś przepis na prosty deserek, w sam raz na zakończenie wakacji. Robi się je bardzo szybko, są lekkie ale przy okazji sycące. Krem można przygotować w różnych wersjach, w zależności od tego jakie smaku galaretki użyjemy. Polecam też dodać do niego świeże owoce, wtedy będzie na pewno jeszcze lepszy. Deser można również odchudzić używając jogurtu naturalnego zamiast mascarpone.

Składniki (około 6 deserków):
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • opakowanie ciastek Oreo
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki ksyliot/cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do ostudzenia, ale uważać, żeby się nie zastygła.
Na spód pojemników na deserki wyłożyć po 2 okrągłe biszkopty.
Do miski przełożyć 200 g mascarpone i 100 ml śmietanki kremówki, miksować na puszystą masę, dodać cukier, następnie wlać przestudzoną galaretkę truskawkową. Dokładnie zmiksować na mniejszych obrotach. Przygotowany krem wylać do pojemniczków. Przełożyć do lodówki na około godzinę.
Pozostałe mascarpone (50 g) i śmietankę (50 g) zmiksować na bitą śmietanę. Przełożyć na wierzch deserków, następnie udekorować kawałkami ciastek Oreo.

Mini deserki z Oreo

Mini deserek

Min deserki z kremem

sobota, 27 lipca 2024

Kruche ciasto z budyniem i malinami

Ciasto z malinami

Dziś zapraszam na przepyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Ciasto jest podwójnie malinowe, ponieważ użyłam do niego budyniu o smaku malinowym, ale doskonale sprawdzi się również budyń waniliowy. To idealne ciasto na letni weekend, bardzo polecam.

Składniki (forma 25 x 21 cm):

Ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu lub cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
Budyń:
  • 1300 ml mleka
  • 3 opakowania budyniu malinowego w proszku
  • 100 g cukru
Dodatkowo:
  • 450 g malin
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol/cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Budyń: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i wystudzić.
Maliny posypać skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie budyń, wyrównać. Na wierzch wysypać obtoczone w skrobi maliny. Z lodówki wyciągnąć pozostałe ciasto  i równomiernie wyłożyć na wierzch mali (można je zetrzeć na tarce).
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

*szklanka o pojemności 250 ml

Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z malinami

poniedziałek, 8 lipca 2024

Muffinki jogurtowe z owocami i kruszonką

Muffinki z owocami

Pyszne, mięciutkie muffinki jogurtowe z mnóstwem owoców, można użyć dowolnych lub robić je za każdym razem w innej wersji. Najlepiej sprawdzę się oczywiście świeże sezonowe, ale można użyć również mrożonych. Na wierzch obowiązkowo chrupiąca kruszonka, która dodaje smaku.

Składniki (ok 12-14 sztuk):
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej*
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • ok. 300 g malin, borówek, truskawek lub innych ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych)
Kruszonka:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Owoce opłukać i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 180ºC. 
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka oraz olej i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Wrzucić owoce i bardzo delikatnie wymieszać.
Kruszonka: Wsypać wszystkie składniki do miski i wyrobić na kruszonkę.
Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Wierzch pospać kruszonką. Piec około 25 minut, do zarumienienia.

*Szklanka o pojemności 250 ml

Muffinki jogurtowe z owocami

Fit muffinki

Muffinki z malinami

środa, 29 maja 2024

Tort pistacjowy z truskawkami

Tort pistacjowy z owocami

Ostatnio furorę robi krem pistacjowy i różne ciasta i desery z jego udziałem. Ja też nie mogłam się mu oprzeć, a że dodatkowo mamy sezon truskawkowy to połączenie tych dwóch smaków było strzałem w dziesiątkę. Taki pyszny tort to nie tylko wspaniały deser na weekend, ale też idealne ciasto na urodziny czy inną okazję. Prezentuje się naprawdę pięknie no i oczywiście świetnie smakuje. Przepis podłapałam ze strony Kwestia Smaku, choć ta była wersja z malinami (poniżej zostawiam link).

Inspiracja: Tort pistacjowy (Kwestia Smaku)

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 8 łyżek ksylitolu/cukru
  • 12 łyżek mąki ryżowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem pistacjowy:
  • 200 g kremu pistacjowego*
  • 300 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu/erytytolu*
Dodatkowo:

  • ok. 300 g świeżych truskawek
  • ok. 50 g obranych (niesolonych) pistacji do dekoracji 

Wykonanie:

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: W misie miksera umieścić krem pistacjowy, mascarpone, zimną śmietankę oraz cukier (jeśli używamy). Ubijać przez ok. 3 minuty na puszystą masę. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować kremem, położyć truskawki i przykryć kolejną warstwą kremu .Powtórzyć z resztą biszkoptu, kremu i truskawkami. Resztą kremu posmarować boki tortu i udekorować posiekanymi pistacjami i truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

*Jeśli używamy słodkiego kremu pistacjowego to nie ma potrzeby dodawać cukru.

Tort pistacjowy

Ciasto z kremem i owocami

Tort z owocami

środa, 22 maja 2024

Ciasto bez pieczenia z galaretką i truskawkami

Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki już się zbliża, więc wrzucam pierwszy przepis na bardzo proste, lekkie i mocno truskawkowe ciasto bez pieczenia. Na ciepłe dni będzie jak znalazł a robi się je naprawdę błyskawicznie.

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki o truskawkowym lub malinowym +  ok. 350 ml gorącej wody
  • 2 galaretki truskawkowe  + 700 ml gorącej wody
  • ok. 400 g truskawek

Wykonanie:

Truskawki umyć i przekroić na połówki. Dodatkowo około 150 g truskawek pokroić na drobniejsze kawałki lub w kostkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 350 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Pozostałe 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody i również zostawić do przestudzenia.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i miksować aż masa powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie powoli, cienką strużką wlewać ostudzoną galaretką truskawkową (350 ml), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodać kawałeczki truskawek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów, na wierzch wyłożyć pozostałe owoce i delikatnie powciskać je w masę. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Tort z truskawkami

Ciasto z galaretką i truskawkami

Fit ciasto z truskawkami

wtorek, 26 marca 2024

Dwukolorowa babka bananowa

Babka świąteczna

Dziś kolejny przepis na bardzo prostą i pyszną babkę, w sam raz na  świąteczny stół. Ciasto jest puszyste i delikatne. To taki trochę chlebek bananowy w formie babki. Dzięki dodatkowi kakao mamy piękną dwukolorową babkę, która świetnie prezentuje się na talerzu. Ta czekoladowa kropka w środku ciasta wyszła mi chyba bardziej przez przypadek, ale jeśli przed pieczeniem wymiesza się lekko obie masy to powinien powstać taki nieco pofalowany wzór.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Banany dokładnie rozgnieść za pomocą widelca, przełożyć do miski, dodać jajka, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Pół przygotowanego ciasto wylać do formy na babkę (używam silikonowej). Do pozostałego ciasta przesiać 3 łyżki ciemnego kakao i wymieszać - gdyby masa wyszła zbyt gęsta dolać trochę mleka. Następnie przelać na wierzch jasnego ciasta i lekko wymieszać np.za pomocą patyczka lub łyżki. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

*Szklanka o pojemności 250 ml

Fit babka

Babka dwukolorowa

niedziela, 17 marca 2024

Babka kokosowa

Babka wielkanocna

Dziś pyszna propozycja na wielkanocny stół, czyli babka jogurtowa w wersji kokosowej oblana czekoladą. Idealna dla wielbicieli kokosowych smaków i nie tylko, bo babka jest bardzo delikatne, wilgotna i puszysta. W smaku przypomina trochę kokosanki czekoladowe.

Składniki:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej*
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 
  • 3 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego lub śmietanki kremówki
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. 
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką i polać po wierzchu ciasta. Następnie posypać wiórkami kokosowymi.

*Szklanka o pojemności 250 ml

Babka kokosowa

Prosta babka świąteczna

Babka z czekoladą

czwartek, 7 marca 2024

Deser jaglany z musem truskawkowym

Deser z kaszy jaglanej

Dziś propozycja na taki pyszny i pożywny deserek, który może być również pierwszym lub drugim śniadaniem. Przepis może nie jest w 100% fit, bo jednak jednym ze składników jest biała czekolada, ale śmiało można ją zastąpić jakimś słodzikiem typu ksylitol i wtedy mamy dietetyczny deser. 

Składniki (4 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 120 g)
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 100 g białej czekolady
Mus truskawkowy:
  • ok. 200 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej

Wykonanie:

Kaszę umieścić na patelni i chwilę prażyć ciągle mieszając i uważający aby się nie przypaliła. Następnie umieścić na sicie i przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez ok.20 minut (w razie konieczności dolać mleka). Do ugotowanej i gorącej kaszy dodać kawałki białej czekolady. Całość dokładnie wymieszać tak aby czekolada się rozpuściła. Nakładać do szklanek lub pojemniczków, zostawiając miejsce na mus. 
Mus: Truskawki (jeśli używamy mrożonych to najpierw należy je rozmrozić) i konfiturę zblendować na gładką masę. Następnie wyłożyć na krem jaglany. Podawać schłodzone.

Fit deser

Budyń jaglany z białą czekoladą

sobota, 24 lutego 2024

Muffinki bananowo-kakaowe

Muffinki bananowe

Pyszne, miękkie muffinki bananowe z dodatkiem kakao. Idealne na pożywną przekąskę lub drugie śniadanie. Błyskawicznie się je przygotowuje , wystarczy wszystkie składniki wymieszać i gotowe. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to można muffinki dosłodzić np. ksyliotlem lub miodem.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej*
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarni nagrzać do 180ºC. 
Banana dokładnie rozgnieść za pomocą widelca. Przełożyć do miski, dodać olej, mleko oraz ksylitol i wszystko wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia  i wymieszać do połączenia się składników. 
Przełożyć do foremek na muffinki (używam silikonowych) do około 2/3 wysokości i piec przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić.

*Szklanka o pojemności 250 ml.

Bananowe muffinki

Proste fit muffinki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...