Pyszny, kremowy i bardzo czekoladowy pudding ze zdrowymi nasionami chia to orzeźwiający deser na zimno, który świetnie sprawdzi się też jako szybkie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni. Nasiona chia warto włączyć do swojej diety i zjeść choć od czasu do czasu, ale nie wszystkim przypada do gustu ich wygląd, smak, czy konsystencja . W postaci takiego deseru wypadają znakomicie, a w połączeniu z orzechami włoskimi, bananem oraz daktylami to już w ogóle całkiem "bogaty "i apetyczny deserek.
Pudding jest dość słodki, więc można dać mniej daktyli, albo w ogóle je pominąć.
Pudding jest dość słodki, więc można dać mniej daktyli, albo w ogóle je pominąć.
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 kopiata łyżka kakao
- 4 małe suszone daktyle (można zastąpić 1-2 łyżkami miodu)
- 1 banan
- garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić aż zmiękną (minimum 15 minut). Nasiona chia zalać mlekiem, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać odsączone daktyle i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przełożyć do blendera, dodać pół banana i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć do miseczki lub słoiczka, udekorować pozostałymi plasterkami banana i posiekanymi orzechami włoskimi.