Dziś kolejny przepis na bardzo prostą i pyszną babkę, w sam raz na świąteczny stół. Ciasto jest puszyste i delikatne. To taki trochę chlebek bananowy w formie babki. Dzięki dodatkowi kakao mamy piękną dwukolorową babkę, która świetnie prezentuje się na talerzu. Ta czekoladowa kropka w środku ciasta wyszła mi chyba bardziej przez przypadek, ale jeśli przed pieczeniem wymiesza się lekko obie masy to powinien powstać taki nieco pofalowany wzór.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
- 3 banany
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Banany dokładnie rozgnieść za pomocą widelca, przełożyć do miski, dodać jajka, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Pół przygotowanego ciasto wylać do formy na babkę (używam silikonowej). Do pozostałego ciasta przesiać 3 łyżki ciemnego kakao i wymieszać - gdyby masa wyszła zbyt gęsta dolać trochę mleka. Następnie przelać na wierzch jasnego ciasta i lekko wymieszać np.za pomocą patyczka lub łyżki. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.