Dziś klasyka, czyli chlebek bananowy, ale w wersji czekoladowej. To proste, smaczne i przy okazji zdrowe ciasto, które można zjeść na diecie. Jako deser na weekend również doskonale się sprawdzi, zwłaszcza, że robi się je bardzo szybko.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 4 kopiate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- polewa: 50 g śmietanki kremówki + 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Banany dokładnie rozgnieść za pomocą widelca.
W jednej misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodać jajka, mleko, obrane i rozgniecione banany, olej oraz miód i dokładnie wymieszać. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w w 180 stopniach C ok. 50 minut, do suchego patyczka (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką i polać po wierzchu ciasta.