Witajcie po Świętach! Zima zaczęła się na dobre, więc trzeba sobie troszkę poprawić humor lekkim deserem z owocami. Takie serniczki robię często w lecie ze świeżymi borówkami i malinami. Teraz pozostaje zdać się na ich mrożone wersje, które są równie pyszne.
Serniczki oczywiście są w wersji fit, z chudego twarogu, słodzone bananem. Ich wykonanie jest banalnie proste. Ponadto nie potrzebujemy dużej ilości składników i sprzętu, wystarczy blender i formy na muffinki oraz trochę czasu. Polecam wypróbować. Świetnie sprawdzą się np. na Sylwestra :)
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 250 g chudego sera twarogowego
- 1 duże jajko
- 1 banan
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ryżowej
- ok. 300 g dowolnych mrożonych owoców
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie składniki (oprócz mrożonych owoców) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Formy na muffinki (najlepiej silikonowe) wypełnić do ¾ wysokości. Mrożone owoce wyłożyć na wierzch (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).Piec około 30 minut. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie składniki (oprócz mrożonych owoców) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Formy na muffinki (najlepiej silikonowe) wypełnić do ¾ wysokości. Mrożone owoce wyłożyć na wierzch (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).Piec około 30 minut. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Pychaa! I tylko jajko? Bez mąki? Muszę zrobić. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMożna użyć budyniu lub mąki ryżowej (jest w przepisie). Bez tych składników nie próbowałam ich robić, ale możliwe, że także by się udały :)
Usuńpychota ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na mini serniczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie i na pewno przetestuje przepis. :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglądają, hmhmhm ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i zdrowe!
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Bardzo dziękuję :)
UsuńMmm smakowite te serniczki z owocami :D
OdpowiedzUsuńJakie piękne i owocowe! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńWitam, czy jakaś inna mąka może być? np. owsiana lub jaglana? Niestety nie mam ryżowej.
OdpowiedzUsuńWitam, można użyć jaglanej :)
UsuńWłaśnie się pieką
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńZrobiłam według przepisu i wyszły takie jak by zbite :( To normalne ?
OdpowiedzUsuńW sumie dodałam rodzynki ale wątpię by to od nich :)
Raczej powinny być miękkie, wilgotne i bardziej kremowe :) Może to rodzaj twarogu miał wpływ? Ja użyłam chudego z Piątnicy.
UsuńJaka jest orientacyjna kaloryczność takiego serniczka? I ile ich Pani wyszło (sztuk)?
OdpowiedzUsuńZ podanego przepis wychodzi mniej więcej 8 sztuk, 1 serniczek ma około 70 kcal :)
UsuńZapiekać z owocami?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńDzień dobry! Czy banana zblendować razem z masą serową? Czy dać na górę z resztą mrożonych owoców? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBanana zblendować:)
UsuńŚwietne! Lubię słodkie, więc dodałam syrop z agawy. W smaku wyczuwalny jest banan. Z mężem zjedliśmy je jeszcze ciepłe;)
OdpowiedzUsuń