Witajcie po Świętach! Zima zaczęła się na dobre, więc trzeba sobie troszkę poprawić humor lekkim deserem z owocami. Takie serniczki robię często w lecie ze świeżymi borówkami i malinami. Teraz pozostaje zdać się na ich mrożone wersje, które są równie pyszne.
Serniczki oczywiście są w wersji fit, z chudego twarogu, słodzone bananem. Ich wykonanie jest banalnie proste. Ponadto nie potrzebujemy dużej ilości składników i sprzętu, wystarczy blender i formy na muffinki oraz trochę czasu. Polecam wypróbować. Świetnie sprawdzą się np. na Sylwestra :)
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 250 g chudego sera twarogowego
- 1 duże jajko
- 1 banan
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ryżowej
- ok. 300 g dowolnych mrożonych owoców
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie składniki (oprócz mrożonych owoców) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Formy na muffinki (najlepiej silikonowe) wypełnić do ¾ wysokości. Mrożone owoce wyłożyć na wierzch (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).Piec około 30 minut. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie składniki (oprócz mrożonych owoców) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Formy na muffinki (najlepiej silikonowe) wypełnić do ¾ wysokości. Mrożone owoce wyłożyć na wierzch (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).Piec około 30 minut. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.