Dziś zapraszam na ciasto, którego chyba nie muszę przedstawiać. Choć jest ono niezwykle popularne efektowne to robiłam je po raz pierwszy i jestem absolutnie zachwycona. Na pewno nie raz zagości ono na moim stole, na pewno także przy okazji świąt czy innych imprez. To jedno z tych ciast, które świetnie się prezentuje a do tego jest bardzo proste do przygotowania, zrobiłam je bez użycia miksera, dodatkowo nieco je odchudziłam zmniejszając ilość oleju, które uzupełniłam dodatkiem mleka. Ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i wilgotne.
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ksylitol/erytytolu/cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie pół przygotowanego ciasta przelać do drugiej miski, dodać 3 łyżki kakao i wymieszać (gdyby masa była za gęsta dolać mleka, około 4-5 łyżek powinno wystarczyć). Na środek wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wykładać naprzemiennie najpierw po 3 łyżki jasnej masy, następnie 3 łyżki masy ciemnej. Piec około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
*szklanka o pojemności 250ml