Prosta i szybka do przygotowania babka jogurtowa z malinami. Idealna na świąteczny stół.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- ok. 250 g malin świeżych lub mrożonych
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier oraz olej i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).
Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier oraz olej i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).