Połączenia awokado, jajka i łososia wędzonego należy do moich ulubionych, więc dziś przepis na bardzo energetyczny i zdrowy posiłek, a przy okazji kolejna propozycja na popularne śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Omleta wzbogaciłam o zdrową kurkumę, która przy okazji nadaje fajnego żółtego koloru.
Takim omletem można się porządnie najeść, a przy okazji jest on bardzo lekkie i stanowi świetną alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Polecam na weekendowe śniadanie lub kolację.
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta kurkumy
- 30 g łososia wędzonego
- 1/3 awokado
- garść szpinaku świeżego
- twarożek lub serek naturalny
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
W misce roztrzepać jajka. Dodać kurkumę, sól i pieprz. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem kokosowym. Wlać jajka i smażyć pod przykryciem około 3 minuty, delikatnie przewrócić i jeszcze chwilkę smażyć. Wyłożyć na talerz, posmarować twarożkiem, na to położyć świeży szpinak, łososia i awokado. Przykryć lub zawinąć.