Dziś zapraszam na przepyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Ciasto jest podwójnie malinowe, ponieważ użyłam do niego budyniu o smaku malinowym, ale doskonale sprawdzi się również budyń waniliowy. To idealne ciasto na letni weekend, bardzo polecam.
Składniki (forma 25 x 21 cm):
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu lub cukru
- 180 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1300 ml mleka
- 3 opakowania budyniu malinowego w proszku
- 100 g cukru
- 450 g malin
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Budyń: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i wystudzić.
Maliny posypać skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie budyń, wyrównać. Na wierzch wysypać obtoczone w skrobi maliny. Z lodówki wyciągnąć pozostałe ciasto i równomiernie wyłożyć na wierzch mali (można je zetrzeć na tarce).
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
*szklanka o pojemności 250 ml