Dziś przepis na mocno orzechowe muffinki z czekoladą. Muffinki są wilgotne i mięciutkie dzięki dodatkowi banana oraz masła orzechowego. Nie ma w nich też żadnego cukru ani jajek. Jeśli użyjemy mleka roślinnego to będą też wegańskie. Takie muffinki są bardzo pożywne, więc można je zjeść nawet na śniadanie.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
- 60 g gorzkiej czekolady
Piekarni nagrzać do 180ºC. Gorzką czekoladę pokroić na drobne kawałki.
Banana dokładnie rozgnieść za pomocą widelca. Przełożyć do miski, dodać masło orzechowe (najlepiej żeby było w formie płynnej) oraz mleko i wszystko wymieszać. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać gorzką czekoladę.
Przełożyć do foremek na muffinki (używam silikonowych) do około 2/3 wysokości i piec przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić.