Dziś kolejna nocna owsianka, tym razem w wersji kokosowej, a skoro podana w towarzystwie czekolady to można uznać, że jest to taka owsianka bounty. Zresztą smak od razu przywołuje skojarzenia z tym popularnym batonikiem, a po jej zjedzeniu ochota na kokosowe słodkości zdecydowanie zostaje zaspokojona. Owsianka jest bardzo prosta w przygotowaniu, wszystko robimy dzień wcześniej i rano mamy gotowy posiłek. Świetnie sprawdzi się też na deser, można ją też przełożyć do słoiczka i zabrać ze sobą na wynos. Moja owsianka jest dodatkowo w wersji wegańskiej, użyłam mleka roślinnego oraz jogurtu kokosowego firmy Planton, który można znaleźć m.in. w Lidlu :)
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 100 g jogurtu kokosowego (Planton)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- na wierzch: kilka kostek roztopionej gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe
Płatki owsiane wsypać do miski lub słoiczka, zalać mlekiem, dodać jogurt, syrop z agawy oraz wiórki kokosowe i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki na całą noc. Rano udekorować roztopioną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.