Pyszne, miękkie muffinki bananowe z dodatkiem kakao. Idealne na pożywną przekąskę lub drugie śniadanie. Błyskawicznie się je przygotowuje , wystarczy wszystkie składniki wymieszać i gotowe. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to można muffinki dosłodzić np. ksyliotlem lub miodem.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej*
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarni nagrzać do 180ºC.
Banana dokładnie rozgnieść za pomocą widelca. Przełożyć do miski, dodać olej, mleko oraz ksylitol i wszystko wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do foremek na muffinki (używam silikonowych) do około 2/3 wysokości i piec przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
Banana dokładnie rozgnieść za pomocą widelca. Przełożyć do miski, dodać olej, mleko oraz ksylitol i wszystko wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do foremek na muffinki (używam silikonowych) do około 2/3 wysokości i piec przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
*Szklanka o pojemności 250 ml.