Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 galaretki o truskawkowym lub malinowym + ok. 350 ml gorącej wody
- 2 galaretki truskawkowe + 700 ml gorącej wody
- ok. 400 g truskawek
Wykonanie:
Truskawki umyć i przekroić na połówki. Dodatkowo około 150 g truskawek pokroić na drobniejsze kawałki lub w kostkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 350 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Pozostałe 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody i również zostawić do przestudzenia.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i miksować aż masa powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie powoli, cienką strużką wlewać ostudzoną galaretką truskawkową (350 ml), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodać kawałeczki truskawek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów, na wierzch wyłożyć pozostałe owoce i delikatnie powciskać je w masę. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Idealne letnie ciasto. Chętnie takie zrobię.
OdpowiedzUsuńDla mnie takie ciasta są obowiązkiem w sezon na truskawki.
OdpowiedzUsuńMój ideał na lato :D
OdpowiedzUsuńMoje dzieci lubią takie ciasta. Te na pewno też będzie smakować.
OdpowiedzUsuńPyszności. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu,
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować. Piękne ciasto.
OdpowiedzUsuńIdealne na lato, zwłaszcza że nie trzeba używać piekarnika. :)
OdpowiedzUsuńNa lato to super deser. Jeszcze w tym roku nie robiłam takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten truskawkowy smak! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPyszności. Moja babcia i mama często robią podobny deser. :)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje. Ciasta bez pieczenia to świetna opcja na gorące dni.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto :) mogłabym je jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Jeszcze w tym roku nie robiłam takich ciast.
OdpowiedzUsuńMam słabość do takich ciast. Na pewno spróbuję je zrobić.
OdpowiedzUsuńIdealne po prostu. Uwielbiam ciasta bez pieczenia.
OdpowiedzUsuńJa akurat o dziwo galaretek owocowych nie lubię, ale na pewnie dużo osób w rodzinie by się zajadało :).
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta. Narobiłaś mi ochoty.
OdpowiedzUsuń