Strony

środa, 26 stycznia 2022

Fit ciasto zebra

Fit ciasto

Dziś zapraszam na ciasto, którego chyba nie muszę przedstawiać. Choć jest ono niezwykle popularne efektowne to robiłam je po raz pierwszy i jestem absolutnie zachwycona. Na pewno nie raz zagości ono na moim stole, na pewno także przy okazji świąt czy innych imprez. To jedno z tych ciast, które świetnie się prezentuje a do tego jest bardzo proste do przygotowania, zrobiłam je bez użycia miksera, dodatkowo nieco je odchudziłam zmniejszając ilość oleju, które uzupełniłam dodatkiem mleka. Ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i wilgotne. 

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ksylitol/erytytolu/cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie pół przygotowanego ciasta przelać do drugiej miski, dodać 3 łyżki kakao i wymieszać (gdyby masa była za gęsta dolać mleka, około 4-5 łyżek powinno wystarczyć). Na środek wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wykładać naprzemiennie najpierw po 3 łyżki jasnej masy, następnie 3 łyżki masy ciemnej. Piec około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).

*szklanka o pojemności 250ml

Proste ciasto

Fit ciasto zebra

Fit deser

piątek, 14 stycznia 2022

Proste fit muffinki z czekoladą

Szybkie muffinki

Dziś zapraszam na moje ulubione, najłatwiejsze do zrobienia muffinki . Robię je zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie ma czasu ani chęci, żeby zrobić coś bardziej wyszukanego :)Robiłam te muffinki również przy okazji różnych imprez i też zawsze doskonale się sprawdzały. W sezonie zwykle robię je z owocami, a poza sezonem wybieram czekoladę, ale do ciasta można dodać wszelkie ulubione dodatki, bakalie, orzechy, czy właśnie każdego rodzaju owoce. Przygotowanie takich muffinek zajmuje dosłownie 10 minut, a później pozostaje tylko obserwowanie jak pięknie wyrastają w piekarniku. Muffinki zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, posłodziłam je ksylitolem oraz użyłam oleju i mleka roślinnego, więc są nieco bardziej fit :)

Składniki (ok. 12 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki ksylitol/erytrytolu/cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 80 ml płynnego oleju roślinnego
  • 60 g pokrojonej gorzkiej czekolady
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następne dodać czekoladę i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości (używam silikonowych). Piec przez 25 minut.

*szklanka o pojemności 250 ml

Muffinki z czekoladą

Babeczki z czekoladą

Fit deser

wtorek, 4 stycznia 2022

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto z jabłkami

W nowym roku witam was puszystym i mięciutkim ciastem pięknie pachnącym jabłkami. Na dodatek jest ono ekspresowe do przygotowania, nie ma potrzeby użycia miksera, a dzięki temu, że w składzie jest jogurt naturalny jest ono wilgotne i przy okazji mniej kaloryczne. To ciasto jest idealne jeśli potrzebujemy czegoś słodkiego i lżejszego. Bardzo polecam.

Składniki (forma 21 x 21 cm):
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 3 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do 180ºC. 
Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol, olej oraz aromat i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do  mokrych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać jabłka oraz cynamon i znów wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do małej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu).

Fit ciasto

Szybkie ciasto

Dietetyczne ciasto