piątek, 18 sierpnia 2017

Brownie z cukinii

Zdrowe czekoladowe ciasto z cukinii

Dziś przepis na pyszne brownie, idealne na weekend. Bardzo czekoladowe i wilgotne, a do tego zdrowe - bez cukru, z dodatkiem świeżej cukinii i zrobione z mąki pełnoziarnistej i owsianej. Można zdecydować się tylko na jedną, choć z samej owsianej może wyjść dość niskie i zbite. Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście i jak widać na zdjęcia również w środku trudno ją wypatrzyć ;) Ciasto nie urosło zbyt wysokie, dlatego u mnie przyjęło się, że jest to brownie, ale smakiem i tak nadrabia wszystko. Ponadto można się takim ciastem najeść, więc może stanowić nie tylko pyszną przekąskę, czy deser ale też osobny posiłek - na drugie śniadanie pasuje idealnie.
Jako fanka czekoladowych wypieków muszę szczerze przyznać, że to ciasto jak na razie jest moim numerem jeden, po prostu takie jak lubię - bardzo czekoladowe, wilgotne, "ciężkawe" i przede wszystkim zdrowe. Kto jeszcze nie próbował musi jak najszybciej to nadrobić!

Składniki (forma 24 x 13 cm):
  • 1 szklanka mąki pszennej pelnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 - 3/4 szklanki ksylitolu 
  • 1 jajko
  • 85 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki drobno startej cukinii

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce wymieszac mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksować jajko z cukrem przez około 2-3 minuty. Dodać maslo/olej, kawę i wymieszać. Cukinie lekko odsączyć z nadmiaru wody i dodać do masy. Następnie powoli dodawać suche składniki i mieszać, ale nie za długo - tylko do połączenia się składników (ciasto wyjdzie gęste). Przelozyć masę do keksówki posamarowanej olejem. Piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Natali
Brownie z cukinii

Dietetyczne ciasto

Zdrowe ciasto czekoladowe z cukinii

29 komentarzy:

  1. Ciasta a w szczególności brownie z Twojego przepisu zawsze wychodzą przepyszne :) Pewnie pieczesz je na zamówienie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Na swoje zamówienie, bo jako fanka bardzo czekoladowych ciast takie najbardziej lubię piec i jeść :D Domownicy nie mają wyjścia, choć oczywiście nie narzekają ;D

      Usuń
    2. Nie narzekają, czyli są zadowoleni :D Gdyby znajomi dowiedzieli się jakie smakołyki wychodza z Twojego piekarnika ustawiali by sie w kolejkach a nauczyciele prosili abyś wypiekała na jakieś targi szkolne itp :D

      Swoją drogą Twoje brownie przypomina mi troche murzynka :D

      Usuń
    3. Rzeczywiście w smaku przypominało murzynka :D Czyli można uznać, że to taki trochę "fit murzynek" :D

      Usuń
    4. Tylko jeszcze dodać wiśnie :D

      PS Zaraz prześlę przepis o którym pisałam :)

      Usuń
    5. Z owocami też na pewno wyszłoby pyszne :D

      Usuń
    6. Jak kupię cukinię to zrobię - ciocię trzeba odwiedzić - utrzymywać kontakty z rodziną :)

      Usuń
    7. Oczywiście dam znać co i jak :)

      Usuń
  2. Osobiście często robię ciasto czekoladowe z cukinią i bardzo je lubię. Jest fajnie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie próbowałam, dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie "ciężkawe" wypieki - ciasto z pewnością jest przepyszne, a do tego sycące i odżywcze :) A a już nie raz się przekonałam, że cukinia pasuje do wypieków i świetnie komponuje się z kakao ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta bardzo lubię :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie brownie jest idealne na nadchodzący weekend, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy czegoś takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja w ten weekend też robiłam ciacho czekoladowe z cukinii tylko w połączeniu z bananami :) oprócz mąki owsianej dałam gryczaną i nawet trochę urosło :) a do masła orzechowego bajka takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, masło orzechowe do takich ciast pasuje doskonale :D

      Usuń
  9. Wspaniale wygląda! I jakie wilgotne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj na jednym kawałku takiego brownie by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie to wygląda :) Inspirujące. Chyba też muszę wymyślić coś słodkiego z cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie miałam ochotę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię bardzo ciasta czekoladowe, a brownie chyba najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje zdrowsze i odchudzone wypieki zawsze wyglądają tak smacznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Narobiłaś mi ochoty na takie brownie. Chyba zaraz upiekę -:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mozna uzyc innej maki niz pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z samej owsianej - ciasto może wtedy wyjść dość niskie i bardziej "ciężkie" ;) Dobrze powinna sprawdzić się również mąka orkiszowa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...