Ostatnio mam smak na wszelkie wypieki i dania z jabłkami, a że w weekend obowiązkowo wypada przegryźć coś słodkiego postanowiłam więc zrobić sprawdzone i szybkie ciasto z dodatkiem tych właśnie owoców. Przepis jest bardzo prosty i pewnie wiele osób robiło podobne ciasto na szybko :).
Ciasto nie zawiera niezdrowego tłuszczu, cukru i białej mąki, za to jest miękkie i wilgotne. Jabłka nadają słodyczy a przyprawa korzenna podkreśla smak.
W przepisie użyłam mąki owsianej, którą bardzo lubię, ale z pewnością sprawdzi się też inna. Śmiało można wykonać ciasto w wersji bezglutenowej np. z mąką gryczaną.
Idealne ciasto kiedy nie mamy dużo czasu ani chęci na spędzanie dnia w kuchni, ale za to ochotę na coś słodkiego i przy okazji nieco lżejszego.
Składniki (forma 24x13 cm):
- szklanka mąki owsianej
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 3 jabłka
- 1 kopiata łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać jajka, miód i wymieszać. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Wsypać suche składniki do miski z jabłkami i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno wyjść dość gęste i lepkie. Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut.
Przepis idealny na akcję Błyskawiczny Piątek :)
takie ciasta bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, lubię takie szybkie wypieki z owocami :)
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na szybą słodkość
OdpowiedzUsuńMniam pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńa te jajka z miodem to zmiksować? pytam bo w kuchni w zasadzie tylko kawe parzę :P
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby. Jajka wbijamy do miski z pokrojonymi jabłkami, dodajemy do tego 2 łyżki miodu i wszystko dokładnie mieszamy :)
UsuńPodoba mi się ten dodatek jabłek - na pewno wszystko świetnie do siebie pasuje ;))
OdpowiedzUsuńCzy ktoś robił z mąki pełnoziarnistej ? Nadaje się czy nie ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że z mąką pełnoziarnistą również się uda :)
UsuńWypróbuję, na pewno. Smacznie brzmi i wygląda :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Do herbatki takie wilgotne i aromatyczne ciacho zimowa pora pasuje idealnie Pycha Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :-)
OdpowiedzUsuńz termoobiegiem czy góra dół piekarnik?
OdpowiedzUsuńGóra dół, bez termoobiegu.
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha :)
Takie ciacha bardzo lubię, bo jabłka nadają fajnej wilgoci :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho :)!
OdpowiedzUsuńSolidnie napakowane :)
OdpowiedzUsuńa ciekawe czy z 1 jajkiem wyjdzie? :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z 1 jajkiem, ale jeżeli jest dość duże to niewykluczone, że wyjdzie :)
UsuńNie wiem dlaczego ale moje wyszło gorzkawe. Dodalam wszystkiego dokladnie tyle ile w przepisie.
OdpowiedzUsuńCzy były użyte dokładnie te same składniki co w przepisie, a nie np. soda zamiast proszku do pieczenia? Czasem soda zostawia wyraźny gorzkawy posmak.
UsuńWszystko jak w przepisie. Wyrzuciłam bo nie da się zjeść. Chyba kwestia talentu.
UsuńSzkoda. Może następnym razem się uda ;)
UsuńIle kcal 100g?
OdpowiedzUsuńWartość energetyczna 100 g wynosi 130 kcal (Białka: 3,6 g Węglowodany: 20,5 Tłuszcze: 2,5)
Usuńciasto w piekarniku, zobaczymy jak wyjdzie:) dodalam jednak 6 jajek, zeby wyszla gesta konsystencja, w przepisie są 2 i jak dla mnie stanowczo za malo, nawet nie moglam wymieszac ciasta;/ ogolnie przepis super, lubie zdrowo gotowac:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za udane wypieki i mam nadzieję, że ciasto posmakuje :)
UsuńMi z 2 jajek wyszła bardzo dobra konsystencja, ale wiem, że składniki bywają różne i czasem trzeba poeksperymentować ;) Cieszę się, że przepis się spodobał i zachęcam do próbowania innych ;)
Pozdrawiam.
ciasto wyszło super! smaczne i zdrowe:) biorę sie za kolejne przepisy ze stronki:)
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo mi miło :)
UsuńCzy proporcje się mocno zmieniają, jeśli chcę zrobić to ciasto w okrągłej formie?
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy tego ciasta w okrągłej formie, ale myślę, że można zachować podane proporcje, jeśli tortownica nie jest zbyt duża :)
UsuńCiasto naprawde pyszne:) zrobilam w keksowce z podwojnej porcji...dziekuje za przepis robi sie blyskawicznie
OdpowiedzUsuńBardzo dobre.
OdpowiedzUsuńCzy mąka zwykła, pszenna tortowa się nada? Czy z kopiatej łyżki kakao ciasto nie zrobi się zbyt ciężkie i może niezbyt wyrosnąć?
OdpowiedzUsuńTak, zwykła mąka się nada. Mi to ciasto nie wyrosło zbyt wysokie, ale to bardziej za sprawą mąki owsianej, która właśnie jest dość ciężka. Wydaje mi się, że z mąką pszenną może bardziej wyrosnąć a kakao nie powinno mieć na to wpływu :)
UsuńA mi nie wyszło, użyłam mąki kokosowej. Poza tym wszystko jak w przepisie i ciasto się rozpada i jest suche jak wiór....
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa ma to do siebie, że wchłania bardzo dużo płynów, więc zdecydowanie nie polecam jej w tym przepisie. Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe to być może warto byłoby spróbować z mąką jaglaną lub gryczaną.
UsuńPozdrawiam :)
Przepis bardzo zachęcający , ale jak zawsze przy takich przepisach niepokoi mnie podawanie produktów na szklanki , wiadomo ze szklanki są różne i jest niepokój wyjdzie -nie wyjdzie . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzklanka o pojemności 250 ml :) Przy pieczeniu zawsze odmierzam wszystko za pomocą takiej szklanki, dlatego jest mi łatwiej podawać w ten sposób proporcje składników. Zauważyłam jednak, że czasami pojawiają się pytania o pojemność, więc w nowszych przepisach staram się dodawać już tę informację :)
UsuńPozdrawiam.