Ciastka na śniadanie? Jak najbardziej! Przedstawiam pyszne, zdrowe i bardzo sycące owsiane ciasteczka z dodatkiem słodkiego i orzeźwiającego dżemu.
Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia, składają się w sumie z dwóch składników. Nie znajdziemy w nich mąki, cukru ani mleka. Potrzebujemy wyłącznie dojrzałych bananów i płatków owsianych oraz słoiczka ulubionego dżemu. Ja użyłam dżemów Łowicz 100 % z owoców, jeden o smaku czarnego bzu a drugi rokitnika.
Ciasteczka najlepiej smakują z ciepłym mlekiem lub herbatą. Bardzo polecam.
Składniki (ok. 10 ciastek):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- dżem Łowicz 100% z owoców (u mnie Rokitnik i Czarny Bez)
Płatki owsiane zblendować do konsystencji mąki (nie muszą być aż tak drobne jak mąka). Przesypać do miski, dodać cynamon. Banany rozgnieść, wrzucić do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Masa powinna być wilgotna i gęsta. Za pomocą łyżki (najlepiej takiej do lodów), formować sporej wielkości kulki. Z ciasta formować małe koszyczki z dość głębokim wgłębieniem. Do środka wkładać około pół łyżeczki dżemu. Piec przez 15 minut w 170ºC.
smakowite ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne ciacha, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacyjne ciastka i ten dżemik... Mniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacja Uwielbiam! Pozdrawiam cieplo i czekam na kolejne zdrowe propozycje!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńAle śliczne nic tylko chrupać do herbatki
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńFajne ciacha, a dżemy super, przypadły mi do gustu, nawet u mojej mamy w lodówce znalazłam ostatnio ten z rokitnika, a ona wszystkie przetwory ma zawsze własnej roboty ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńU mnie też wszyscy zachwyceni tymi dżemami ;)
ulala.. po takim śniadaniu mogłabym zrobić ze 3 treningi pod rząd <3
OdpowiedzUsuńwyglądają nieziemsko!
:D
UsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają cudnie, a ich składniki wskazują na pyszny smak :))
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadła bym. Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńA ile ma być tej mąki?
OdpowiedzUsuńNajlepiej zmielić 2 szklanki płatków owsianych za pomocą blendera, prawie do konsystencji mąki - nie musi być aż tak drobno, nawet lepiej jeśli zostaną drobinki płatków. Można zamiast płatków użyć gotowej mąki owsianej, ale wtedy lepiej dać jej trochę mniej (wydaje mi się, że ok. 1 i 1/2 szklanki mąki będzie okej). Ewentualnie można jeszcze pokombinować i wymieszać mąkę z płatkami owsianymi :) Wystarczy kontrolować jak wygląda masa - ma być ona wilgotna i gęsta, żeby dało się ją odrywać i formować kulki ;)
Usuń