czwartek, 9 lutego 2017

Zapiekana owsianka z masłem orzechowym i dżemem


Ostatnio zakupiłam dwa pyszne słoiczki dżemu Łowicz, z których robiłam już świetne śniadaniowe ciasteczka, ale że jeszcze mi go zostało, stwierdziłam, że zrobię jeszcze jedną wersję smacznego śniadanka. Tym razem padło na ulubioną pieczoną owsiankę, bardzo prostą w wykonaniu. Wyszła pyszna, kremowa, mocno orzechowa z orzeźwiającą słodyczą dżemu. Takie trochę amerykańskie peanut butter jelly w wersji owsiankowej ;). Po prostu śniadanie idealne.
Do owsianki dodałam dżem Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu oraz użyłam naturalnego masła orzechowego bez soli i cukru, więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie owsianki to można dodać miód lub ksylitol. Owsianki robiłam w małych kokilkach. Można też zrobić jedną większa porcję. 

Składniki (4 kokilki):

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • dżem Łowicz 100% z owoców Czarny bez
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka (w zależności od preferowanej konsystencji)
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wodę zagotować. Płatki wsypać do miski i zalać gorącą wodą oraz mlekiem. Dodać masło orzechowe i wymieszać aż do jego rozpuszczenia. Jeśli się chcę można dosłodzić miodem lub ksylitolem. Masę przełożyć do kokilek lekko posmarowanych olejem kokosowym. Piec 15-20 minut w zależności od preferowanej konsystencji. Wyjąć, chwilkę przestudzić i na wierzch położyć dżem.

*Do owsianki dodajemy ilość mleka w zależności od tego czy lubimy bardziej płynną czy gęstą, to samo dotyczy czasu pieczenia. Ja piekłam około 20 minut, przez co jest ona gęsta i lekko przypieczona na wierzchu.




13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...