Uwielbiam omlety, a najbardziej te pieczone, które smakują prawie jak ciasto. Dziś więc przepis na przepyszny mocno kakaowy omlet z bananami. Idealny na śniadanie, zwłaszcza to weekendowe ;)
Ja swojego omleta piekę w małym ceramicznym naczyniu delikatnie posmarowanym olejem kokosowym. Omleta można upiec również w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia albo użyć patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Taki pieczony omlet wychodzi bardzo puszysty i smakuje całkiem inaczej niż ten smażony na patelni. Najlepiej posmarować go masłem orzechowym, ale bez dodatków również smakuje świetnie :)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (u mnie owsiana)
- szczypta soli
- łyżka ksylitolu
- pół banana lub 1 mały
- 1 kopiata łyżka kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Banana pokroić w plasterki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja zawsze używam elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać 2 łyżki mąki oraz kakao i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Na wierzch położyć plasterki banana. Piec przez około 10 minut. Podawać z masłem orzechowym, syropem klonowym lub bez dodatków.
Nic dziwnego, ze pieczone omlety smakują jak ciasto - przygotowuje je sie tak samo jak biszkopt, więc nie ma co się dziwić :D No i ten aromat.... cudowny :)
OdpowiedzUsuńMniam jak on pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie kakao i bananów to super zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wyglada, w zasadzie jak nie omlet tylko ciasto 😀
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny ;)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, jak ciasto☺
OdpowiedzUsuńSuper omlet, śniadanie idealne :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Chyba nigdy nie jadłam pieczonego omleta, będę musiała spróbować :))
OdpowiedzUsuńEwidentnie pyszny murzynek wyszedł :D
OdpowiedzUsuńAż dziwne, ze ja nie pomyślałam o upieczeniu omleta. :o Dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńMniam, z pewnością był pyszny!!!
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, czuję, że nie odpuszczę sobie tego przepisu <3
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com
Fantastycznie śniadanie, pycha :)
OdpowiedzUsuńapetyczne śniadanko :) w lato robiłam wersję z kakao i truskawkami :)
OdpowiedzUsuńJak ciasto :) super :)
OdpowiedzUsuńBardzo często taki owsiany omlet z owocami ląduje w lunchboxie mojego Połówka. Robi się go szybko i do tego smakuje świetnie. W sam raz, by wykorzystać zamrożone latem owoce :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie jak to porcja i czy sobie pojem ;)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj omlet to 5 jajek + wypełniacze, lub owsianka 100g + wypełniacze.
2 jajka to chyba kobieca porcja
W jaki sposób zwiększyć porcję ?
Najlepiej żeby ilość jajek, odpowiadała ilośi mąki, czyli 5 jajek = 5 łyżek mąki :)
UsuńCo do kakao to myślę, że 2 łyżki wtedy będą odpowiednie, jeśli chodzi o ksylitol czy inny słodzik to już zależy od tego jak bardzo słodkie dania lubimy :) Owoce czy inne dodatki to też kwestia gustu - dajemy tyle ile chcemy :)
Omlet ogarnięty wyszedł smaczny
OdpowiedzUsuńJa na swoje potrzebny trochę go zmodyfikowałem, zwiększyłem porcję do 3 jajek i 3 łyżek mąki żytniej.
Nie dodaję kakao, zamiast tego i słodzika daję porcję białka 30gram, próbowałem kokosowe i biała czekolada - obydwie wersje wymiatają.
Do tego wypełniacze: 20 gram daktyli, 20 gram orzechów laskowych i 20 gram żurawiny.
Całość w wersji smakowej zależnej od białka smakuje bardzo dobrze, naprzemiennie do banana daję jabłko bo zapiekane kojarzy mi się właśnie z okresem zimowym.
Cała porcja ma 832 kcal i makro 56g białka, 79g węgli i 35g tłuszczu także świetnie nadaje się na śniadanie.
https://image.ibb.co/jrNXxw/20171207_074213.jpg
Super! Omlet wygląda pysznie i rzeczywiście z takich składników na pewno był bardzo pożywny. Dodatki też świetne - również lubię zimą dodawać jabłko :)
UsuńPozdrawiam!
czy zamiast maki moge zmiksowac platki owsiane i dodac dwie łyżki i do tego siemie zmielone? Czy wtedy trzeba zwiekszyc ilosc jajek zeby nie bylo suche?
OdpowiedzUsuńMożna, ale najlepiej żeby płatki było dość drobno zmielone.
Usuń